Slyšení v Senátu ČR

29.04.2014 00:00

Dnes proběhlo slyšení v Senátu ČR, k petici proti průzkumu a těžbě zlata. Díky pozvání pana Ešnera předsedy Šumava nad zlato jsme se za sdružení Brdy nad zlato mohli účastnit také. Měli jsme i prostor k promluvě k senátorům. Na slyšení vystoupili odborníci, zástupci Čechy nad zlato. Krom Šumavy a Kašperských hor velmi často zazníval i název naší obce Vacíkov.

Budeme Vám postupně přinášet informace,příspěvky a fotky ze slyšení. Začneme naším příspěvkem, i když samozřejmě nebyl tak odborný. Ale je to zatím jediný který máme . A snad se Vám bude líbit.

Brdy nad Zlato:
Vážené senátorky, vážení senátoři, vážení hosté.
Děkuji za možnost vystoupit na tomto slyšení. Rád bych Vás jménem obyvatel Vacíkova a členů sdružení Brdy nad zlato požádal o pomoc. O ochranu před zájmy hlavně zahraničních těžařů vzít si zlato z jedné malé hory na okraji Brd.
Stojíme zde před tlakem obrovských finančních prostředků. Obyvatelé jedné malé vísky proti společnostem, které disponují miliardami. Zástupci těchto společností nás už navštívili. Tajně. Tak abychom nevěděli, kdo jsou a co mají v úmyslu. Když se nakonec jejich záměr provalil, začali slibovat. Krásnou díru v zemi, slibné zítřky, zaměstnání pro místní. Tak jsme se začali ptát. Kde bude ta díra do země, jak bude velká, co udělají s tím odpadem, který po těžbě zbude. Jak budou těžit, co k tomu použijí. Bohužel ani za dva roky a investovanému milionu korunu (dle slov prospektora) nebyli schopni složit ani jednu prezentaci s fakty.
Chtěli jsme po nich záruky, slíbili například, že v případě že bude většina obyvatel proti těžbě, stáhnou svoji žádost o průzkum. Ani po dvou letech kdy jsme založili sdružení, kam se přihlásila většina místních obyvatel, kdy nebyl ani jeden jediný občan Vacíkova pro těžbu nebo průzkum, tak neučinili. Víme tedy, že pouze slibují. A že svoje sliby nehodlají plnit.
Rád bych se ještě zmínil o jednom jejich slibu, který rádi používají. O pracovních místech. Při těžbě zlata na Petráškově hoře, by mělo vzniknout zhruba 100 pracovních míst.
Ne že by byl život na vesnici jednoduchý, ale myslím že se tam máme dobře a myslím že mohu říci, že z ekonomického hlediska tam dokážeme fungovat. Dlouhodobě a udržitelně. Většina místních pracuje v zemědělství nebo dřevařském průmyslu. A to už od nepaměti. Teď těžaři nabízejí stovku pracovních míst. Na 5 až 10 let. Těch 100 pracovních míst ale přijde stát na zhruba 20 miliard. A to jde jen o Vacíkov, nepočítám Kašperské hory, Mokrsko a další lokality ohrožené těžbou zlata a Wolframu. Když pomineme kolik pracovních míst právě těžbou zanikne, že jsou ty pracovní místa jen na chvíli - je to řekl bych - neuvěřitelná cena.
Jsem rád že jsme se spojili se sdružením Šumava nad zlato, že fungujeme v rámci sdružení Čechy nad zlato, kde jsou odborníci kteří nám poskytli fundované informace k těžbě. Alespoň jsme se dozvěděli jak by celá těžba probíhala. Těžaři nám to odmítli sdělit.
I přesto že jsou místní obyvatelé proti, místní samospráva také odmítá těžbu a odborníci varují před zásadními dopady těžby, pořád těžaři říkají že na těžbu mají nárok a právo je na jejich straně. Oni si prostě ten ohromný bezpracný zisk nechtějí nechat ujít.
Přiznám se že nejsme odborníci ani na právo ani na geologii ani na ekologii. Ale víme že těžba by znamenala zánik Vacíkova. A víme že si to Vacíkov nezaslouží.
Prosíme tedy pomozte nám. Dejte nám možnost stát na stejné úrovni jako těžaři. Dejte třeba právo obcím ať mohou průzkumy nebo těžbu vetovat.
Chceme jen mít možnost rozhodovat o místě, kde žijeme. Nyní máme pocit, podle toho jak to celé probíhá, že toto právo mají zahraniční těžaři.
Děkuji.